Poster Leerkuil

leerkuil     Klik op leerkuil om pdf te downloaden.

 

De poster van de leerkuil maakt zichtbaar hoe een leerproces kan werken. Het is een mooi hulpmiddel om kinderen te helpen als ze bang zijn om fouten te maken. Ook laat het zien dat het heel normaal kan zijn als je deze gedachtes bijvoorbeeld hebt op school. Dan ben je niet dom, maar aan het leren! En de andere kant van de kuil laat je zien wat je kunt doen om uit de kuil te klimmen. op de poster zie je dat deze kant van de kuil rotsachtig is. Het kost namelijk echt wel moeite om uit de kuil te komen. Hier moet je voor werken. 

In plaats van een paniekgevoel geeft het rust om even door de moeilijke gedachtes heen te werken.

 

Poster inzetrots

inzetrots trots

 

Klik op link om een pdf van de inzetrots te downloaden.

Maarre….. doel is niet om altijd op de bovenste rots te zitten!  Best lekker gewerkt, ik ben wel tevreden is ook mooi.

leertaal inzetrots          Klik op de link voor een pdf van de poster taal voor inzetrots

groeiposter voor groeien in onderwijs leerlingen mindset posteer voor in klas

Klik hier voor de PDF van de  groeiposter

Tips voor mindset leertaal
gouden weken flyer coaching

Blog:  De Leerkuil

De leerkuil, of in het Engels: De Learning pit, heeft een vlucht genomen in het basisonderwijs.

De leerkuil laat je vooral in beeld zien hoe het eruit kan zien als je aan het leren bent, of als je iets doet wat je nog lastig vindt, maar ook hoe je verder kunt komen als het moeilijk is.

Belangrijk is om te beseffen dat materialen als de leerkuil hulpmiddelen zijn en geen doel op zicht. Het is wel een fantastisch middel om tot je doel te komen. Namelijk: met behulp van de leerkuil leerlingen helpen bij hun ontwikkeling mede door middel van een groei mindset. (growth-mindset)

 

De leerkuil en mindset.

Wat hebben de leerkuil en mindset met elkaar te maken. Nou, eigenlijk alles. Mindset is de manier waarop je denkt. Dit kan op twee manieren. Met een groei mindset of met een vaste mindset. Het is belangrijk dat deze manier van denken steeds meer zijn weg vindt in het onderwijs. En daarmee bedoel ik dat je het moeilijk mag vinden op school. Je hoeft zeker niet alles meteen te snappen en te weten.

Daarnaast is het goed dat aangeleerd wordt dat het ook moeite mag kosten om doelen te bereiken. Hierbij is de leerkuil helpend.

Hoe kan de leerkuil je hierbij helpen!?

Door de leerkuil te gebruiken bij je lessen geef je de kinderen meer ruimte om te ontwikkelen.

Het kan namelijk voor kinderen als bevrijding voelen als ze beseffen dat de gedachtes aan de linkerkant van de leerkuil heel normaal zijn. Hierdoor zijn het gedachtes die er juist bij horen in plaats van gedachtes die ze niet willen hebben en waardoor ze uitdagingen liever uit de weg gaan.

Kinderen (en volwassenen) willen zich niet dom voelen. Het is geen fijn gevoel als het niet lukt en het hoeft ook geen fijn gevoel te worden. Maar als je weet dat juist deze gedachtes erbij horen om verder te komen, iets nieuws te leren of door te zetten worden deze gedachtes omgedraaid.

In plaats van niet goed, niet fijn, dit wil ik niet worden ze: dit hoort erbij, ik ben aan het leren.

Soms wordt er bij de uitleg van de leerkuil ook wel benoemd dat als je over de kuil springt en niet erdoor heen gaat, je niet aan het leren bent. Ik snap goed dat er mensen zijn die hier moeite mee hebben.

Want het niet persé zo dat je altijd helemaal door de leerkuil moet gaan om iets nieuws te leren.

Het kan prima zijn dat je tijdens een instructie nieuwe lesstof aangeboden krijgt en deze vervolgens tijdens de zelfstandige verwerking toe kunt passen. Je hebt dus zeker wel iets nieuws geleerd, maar bent niet door de leerkuil gegaan.

Het grootste doel van de leerkuil is om te snappen dat gedachtes die aan de linkerkant zijn er bij kunnen horen als je aan het leren bent en vervolgens is het belangrijk om ook de andere kant van de leerkuil aan te bieden en kinderen te leren hoe je uit de kuil kunt klimmen.

Het begint met de stap: Ik wil het wel doen. Maar hoe kan ik het doen? Je kunt om hulp vragen, nog een keer proberen en blijven oefenen. Het gaat niet er altijd om dat je het perfect uitgevoerd is, maar dat je er wel voor bent blijven werken. En als je ervoor blijft werken, om hulp blijft vragen dat kom je er wel! Wees er trots op dat je hebt doorgezet. Uiteindelijk is doorzetten een skill die je veel en goed en vaak van pas komen in je leven!

Leuk detail bij deze ontworpen poster! De tekeningen zijn gemaakt door leerlingen die in het vierde jaar zitten van de TL. Er is geen professioneel bedrijf aan te pas gekomen. En nee, de tekeningen waren niet in één keer goed. Ook bij het ontwerpen van de leerkuil zijn we er zelf doorheen gegaan. Hierdoor wisten we wel dat we goed bezig waren. En ja: Yes het is gelukt, we hebben doorgezet en zijn trots op het resultaat!

Over mindset gesproken!

Leuk detail bij deze ontworpen poster! De tekeningen zijn gemaakt door leerlingen die in het vierde jaar zitten van de TL. Er is geen professioneel bedrijf aan te pas gekomen. En nee, de tekeningen waren niet in één keer goed. Ook bij het ontwerpen van de leerkuil zijn we er zelf doorheen gegaan. Hierdoor wisten we wel dat we goed bezig waren. En ja: Yes het is gelukt, we hebben doorgezet en zijn trots op het resultaat!